Vier stappen voor meer Zelfliefde

Ben je soms veel te veroordelend naar jezelf? Heb je de neiging om te blijven hangen in zwakheden of ‘fouten’ in plaats van trots of blijheid te voelen over dingen die je goed doet? Ben je makkelijk van slag bij kritiek of tegenslag? Kan je niet zomaar vragen om iets dat je nodig hebt?

 

Als je ‘ja’ geantwoord hebt op één van deze vragen dan is het tijd om je opnieuw af te stemmen op zelfliefde.
Zelfliefde houdt in dat je onvoorwaardelijk voor jezelf kiest – NO MATTER WHAT.
Zelfliefde betekent niet dat je denkt je perfect bent, het gaat erom dat je ten alle tijden bewust bent dat je Liefde, Acceptatie en Geluk waard bent, ongeacht in welke situatie je je bevindt.

 

Wanneer je lekker in je vel zit weet je dat je jezelf niet steeds hoeft te bewijzen.
Als je de Liefde van binnenuit voelt ben je meer in staat om jezelf (en anderen) te vergeven voor je zogenaamde ‘fouten’. Je geeft jezelf toestemming om te zijn wie je bent, met jouw unieke kenmerken. Je houdt op met jezelf in bochten te wringen: je hoeft jezelf niet steeds te bekritiseren. En tenslotte ga je steeds vollediger leven, wakker en verbonden met de wereld om je heen.

Zelfliefde is dé gezonde basis, het fundament voor een gelukkig leven.

 

Vier eenvoudige stappen naar meer Zelfliefde:

1. Spiegelwerk Kijk elke ochtend en elke avond even diep in je eigen ogen en zeg zo welgemeend als je maar kan: ‘Ik hou van je’.
Neem de tijd om het binnen te laten komen. Deze hele kleine, snelle actie kan alles in je leven shiften. Het lijkt zo iets kleins, maar het kan enorme impact hebben. Probeer maar. En als je het maar blijft vergeten, schrijf dan op een post-it of iets dergelijks een leuke reminder op je spiegel.

2. Geef jezelf complimenten Zelfliefde impliceert het vieren van je kracht en je verworvenheden.
Maak een lange lijst met alle dingen die je ooit gedaan hebt en die je trots maken. Schrijf alles op. Ook die kleine dingen, zoals iets wat je gedaan hebt voor een ander, elk onthaast-moment dat je gecreëerd hebt of een glimlach die je geschonken hebt aan een vreemdeling. Wees nauwkeurig, zoek naar de pareltjes in jezelf.
Maak dan ook nog een lijst van jouw mooie eigenschappen en kwaliteiten die je goed doen voelen. Kijk deze week elke dag even naar de lijst en complimenteer jezelf.

3. Word je bewust van je negatieve denken Dit negatieve denken ben jij niet! Dit is een gewond klein deel in jezelf dat probeert te overleven. Blijf alert hoe je tegen jezelf praat en beperk het negatieve geratel van je denken tot een minimum. Elke keer als je jezelf betrapt op afkeuring of andere negativiteit, neem een diepe ademhaling. Kijk er even naar en blaas het onmiddellijk en bewust uit je denken weg. Geef je denken geen voedsel in de vorm van roddels, boosheid en oordelen.

4. Ho‘O Pono Pono Neem de tijd om liefdevolle communicatie met jouw eigen hart te oefenen.
De Ho ’O Pono Pono heeft een prachtige healing-methode uit Hawaï met slecht 4 zinnetjes: Ik hou van je, Vergeef me, Het spijt en Dank je.
Neem een moment om te connecten met je hart, adem er diep naar toe. Zeg dan tegen jouw hart: ‘Ik hou van je, het spijt me dat ik je steeds weer vergeet, vergeef me alsjeblieft en dank je wel dat je er al die jaren steeds weer voor me bent’.

 

Je kunt de zinnen vormen naar je eigen gevoel en de volgorde is niet belangrijk.
Misschien voelt het een beetje raar in het begin, maar de ontspanning die het brengt in jouw hart is letterlijk mind-blowing. Deze methode is ook heel bruikbaar als je jezelf betrapt op negativiteit en oordeel.

 

Kom naar één van de lessen van Suvana Raaijmakers op De Bewustzijn School of boek een één op één ontmoeting met haar. Klik hier voor lesrooster
In de ontmoetingen met Suvana worden empathisch luisteren, the Work of Byron Katie, channeling en Zen-Tarot-reading met elkaar gecombineerd.

 

Terug naar overzicht Blog

Commentaren: 0